UA-118680724-1
Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.


                Hans Lankari

                   PATTAYA2U

Siam Oriental Plaza 308/388 Phratamnak Road Soi 3 Moo 12 Nongprue Banglamugn Chonburi 20150 Thailand
 Puhelin päivystysaikoina: Suomesta soitettaessa +66 610 950 890

ässä artikkeli Hanslankarin uutiskirjeestä 17.6.2019

Sairasvakuutus pakolliseksi kaikille Thaimaassa pidempään oleileville?

Toukokuussa räjäytettiin uutispommi, että nyt heinäkuussa tulisi pakolliseksi vakuutus kaikille, jotka hakevat ”non-immigrant O-A” viisumia; eli tätä niin sanottua ”eläkeläisviisumia”. 
Tätä viisumia hakiessahan on falangia jo hypitetty ennenkin montaa eri korkuista volttia; on ollut lääkärintarkastusta, saldotodistusta, rikosrekisteriotetta ja niin edespäin. Nyt listalle tulisi myös siis vakuutus.
Pakollisen vakuutuksen määreistä saadaan vielä tarkempaa tietoa lähempänä heinäkuuta (tai ehkä tuttuun thaimaalaiseen tapaan siten kun tämä on astunut jo voimaan), mutta jo nyt on olemassa lista niistä vakuutusyhtiöistä jotka Thaimaassa kelpaavat tähän asiaan, ja sen lisäksi hyväksyttäisi jotkin ulkomaalaiset vakuutusyhtiöt. 
Näistä ulkomaalaisten yhtiöitten kriteereistä ei ole vielä tätä kirjoittaessa tarkempaa tietoa, kuten ei myöskään tämän pakon voimaanastumisesta, muuta kuin että viisumiviranomainen etsii keinoa, jolla se pystyy määrittelemään vakuutuksen voimassaolon ja että se riittää tähän tarkoitukseen.

Oleellisimpia kriteereitä kuitenkin tulevat olemaan, että vakuutus kattaa 40 000 THB avohoitotapauksessa, ja 400 000 THB sairaalahoidossa. Kovin mitäänsanomattoman pieniä summia, jos oikeasti alkaa olla ukko kappaleina.

Polemiikkia vakuutukseen tulee aiheuttamaan se, että kyseessä on nyt vain siis yli 50 vuotiaat ulkomaalaiset, joille tätä vakuutusta edellytetään, ja tuttua meille kaikille on, että vakuutusyhtiölle vanhemmat ihmiset ovat vähän kinkkisempi asiakasryhmä: Joillain yhtiöillä ei vaan ole olemassa sairasvakuutuksia jotka menevät kovin varttuneille kuin nenä päähän, tai sitten niitten hinnat ovat kovin kovin suolaisia.

Viranomaisten tiedotuksessa on thaimaalaisittain tuttua epäselvyyttä, ja erään tulkinnan mukaan tämä vakuutuksen pakote koskisi vain heitä, jotka hakevat ulkomailla O-A viisumia ennen Thaimaahan saapumista, eikä ollenkaan heitä, jotka maassa sisällä jatkavat viisumilla saatua maassaoloa.
Joka tapauksessa lienee hyvin ounasteltavissa, että kyllähän tämä vakuutusvelvoite tulee koskemaan ennen pitkää myös maassaolon jatkoja Thaimaassa sisällä.

Samoin lienee odotettavissa, että se vaatimus leviää myös muihin non-immigrant viisumityyppeihin; nyt jo uutisoitiin kuinka kaikille maahan saapuville ulkomaalaisille esitetään 100 bahtin suuruista pakollista vakuutusmaksua.

Vakuutuksen pakollisuutta ovat viranomaiset perustelleet sillä, että liian moni ulkomaalainen on maassa ilman vakuutusta, ja jättää kylmästi sairaalalaskut maksamatta. Näistä maksamattomista sairaanhoitokuluista on valtion maksettavaksi kuulemma koitunut vuosittain yli 300 miljoonaa bahtia.

Vuonna 2017 oli 346 000 000 THB tätä saldoa, ja väitetään että jopa joka viides sairaanhoidossa asioiva ulkomaalainen jättäisi maksamatta laskunsa.

Kuitenkin näin maallikosta tuntuisi, että maassa vakituisesti tai pidempään oleilevat yli 5-kymppiset, eli ns. ”eläkeläisviisumilliset”, eivät ole se ongelmaryhmä, vaan ennemminkin satunnaiset nuoremmat turistit, jotka ovat olleet onnettomuuksissa, tai sairastuneet yllättäen, ja joitten vakuutukset eivät joko korvaa esim. moottoriajoneuvo-onnettomuuksia, vakuutus on mennyt yli sairaudesta johtuneen matkan pitenemisen takia, tai heillä ei vain ole ollut mitään vakuutusta. Yleensä vakuutuksitta matkailevan, tai varattoman, profilointi osuu enemmän tiukan budjetin lyhytmatkaajaan kuin maassa pidempään asuvaan eläkeläiseen.

Joka tapauksessa, thaimaalaiseen tapaan määräyksistä kerrotaan sitten kun ne astuvat voimaan aivan puun takaa, ja luultavasti viranomaisella itselläänkään ei sitten sinä aamuna ole mitään aavistusta miten näitä oikeasti käytännössä toteutetaan näitä vakuutusten tarkisteluja.
Meillä Hans Lankarilla kiitetään viranomaisia näistä sekamelskojen luomisesta, sillä se tietää meille taas vain lisää töitä kun tavallisella matkaajaparalla on pakka sekaisin ja neuvoa ei asianomaiselta viranomaiselta saa.